W Internecie znajduje się mnóstwo wpisów dotyczących klasyfikacji witaminy C. Być może zastanawiasz się – czym powinniśmy kierować się podczas dokonywania wyboru? Doskonałe pytanie. Postaramy się na nie odpowiedzieć w poniższym artykule, jednocześnie przedstawiając różne postacie, pod jakimi może występować witamina C. Z poniższego wpisu dowiesz się między innymi o właściwościach: witaminy c wolno uwalnianej, witaminy c liposomalnej, kwasu askorbinowego oraz witaminy c w postaci estru.
Witamina C wolno uwalniana
Kiedy myślimy o wolno uwalnianej wersji jakiegoś produktu, to od razu wydaje nam się, że będzie to idealne rozwiązanie, aby zachowywać prawidłowe dawkowanie i utrzymywać odpowiednią ilość witaminy we krwi. Jednak nie jest to prawdą. Przeprowadzenie licznych badań potwierdziło bowiem, że wolno uwalniana witamina C, to w dalszym ciągu jedynie kwas askorbinowy – którego zażywanie nie różni się niczym od efektów uzyskiwanych po przyjmowaniu standardowej witaminy. Jedyna różnica jaka występuje pomiędzy tymi dwoma produktami to ich cena.
Witamina C liposomalna
Liposomalna witamina C wypada zdecydowanie najlepiej na tle swoich konkurentów – jeżeli bierzemy pod uwagę utrzymywanie poziomu witaminy w organizmie. Nie jest to jednak idealna forma. Jej problem polega na tym, że charakteryzuje się ona niską biodostępnością. Co to dla nas oznacza? Ta postać witaminy C będzie sprawiała problem z prawidłowym jej wykorzystaniem przez organizm. Po przeprowadzeniu wielu badań, z wykorzystaniem liposomalnej witaminy C, otrzymano wysoce rozczarowujące rezultaty. Mianowicie, stwierdzono, że podawanie jej doustnie, nawet w wysokich dawkach, nie przynosi lepszych rezultatów niż stosowanie standardowych wersji suplementu. Nieco lepszy efekt wykazywało za to przyjmowanie tej formy witaminy w sposób dożylny – jednak dokładnie taki sam wynik można było uzyskać przy zastosowaniu zwykłej witaminy C.
Kwas askorbinowy
Kwestia dawkowania witaminy C ciągle jest niejasna. Według niektórych kluczem do sukcesu jest przyjmowanie dawek zgodnych z wiekiem i stanem zdrowia. Niestety okazuje się, że przyjmowanie witaminy C w dużych ilościach wcale nie powoduje, że jej poziom we krwi wzrośnie. Z tego względu można więc wykluczyć tę teorię i przyjąć, że uzasadnione jest dawkowanie witaminy C do 200 g. Jeżeli zdecydujemy się na przyjmowanie kwasu askorbinowego w większych ilościach, to niestety może to nie przynieść żadnych oczekiwanych korzyści, gdyż ulega on wówczas w większym stopniu wydalaniu przez nerki z organizmu. Dla utrzymania stałego poziomu witaminy C odpowiednie będzie więc przyjmowanie dawki nie wynoszącej więcej niż 200 mg – którą należy przyjmować co godzinę. Ilość jaka zgromadzi się w naszym organizmie nie będzie wysoka, gdyż nie da się jej uzyskać, gdy bierze się pod uwagę zachowanie nadmiarów kwasu askorbinowego dostarczonego doustnie do naszego organizmu. Zbyt duża dawka kwasu askorbinowego oczywiście zostanie przyjęta z pożytkiem przez organizm, jednak w nadmiarze może on powodować skutki uboczne – takie jak na przykład podrażnienie żołądka lub uszkodzenie śluzówki – dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią wielkość przyjmowanych porcji.
Witamina C w postaci estru
Czym jest ester witaminy C? Otóż cechuje się on bardzo dużą biodostępnością, a jego wydajność jest szczególnie wysoka jeśli chodzi o wchłanianie przez komórki układu odpornościowego. Ponadto z przeprowadzonych badań wynika, że jego biodostępność jest na dziesięciokrotnie wyższym poziomie niż ta zawarta w kwasie askorbinowym. Oznacza to mniej więcej tyle, że przy tej samej ilości suplementu jego efektywność działania będzie dziesięciokrotnie wyższa. Jeżeli zależy Ci na naprawdę dobrych efektach, to powinieneś postawić na witaminę C w postaci estru. Jest to obecnie najlepsze możliwe rozwiązanie, pośród suplementów dostępnych na rynku. Dlaczego zaleca się tą formę? Ponieważ zastosowanie nawet jednej porcji dziennie powoduje, że poziom witaminy C w naszym organizmie pozostaje stały i nie wymaga ponawiania dawek. Dodatkowo, witamina C w postaci estru powoduje także, że jej stężenie jest też 1,5 razy wyższe aniżeli maksymalne natężenie we krwi innych rodzajów tej witaminy.
Witamina C w naturze
Na koniec warto także wspomnieć o naturalnym występowaniu witaminy C. Jest ona zawarta zarówno w owocach i roślinach, jak i w innego rodzaju produktach spożywczych. Dobrym źródłem tej witaminy są między innymi: papryka, czerwona porzeczka, szczypior, brukselka, brokuły, kalarepa czy też owoce dzikiej róży. Są to tylko niektóre przykłady, a na rynku dostępnych jest mnóstwo preparatów zawierających w sobie ten cenny składnik. Należy mieć jednak na uwadze fakt, że każdy składnik poddany obróbce i przekształceniu w proszek, kapsułkę lub tabletkę zostaje pozbawiony swoich naturalnych właściwości. Z tego względu warto zatem wdrożyć je do codziennego użytku. Stosowanie ich tylko podczas tych okresów, w których jesteśmy bardziej narażeni na choroby, może nie przynieść oczekiwanego rezultatu.