Dlaczego warto regularnie jeść nabiał?

Możliwość komentowania Dlaczego warto regularnie jeść nabiał? została wyłączona
Dlaczego warto regularnie jeść nabiał?

Dlaczego warto regularnie jeść nabiał? Artykuły spożywcze – nabiał to świetne źródło wapnia oraz białka. Nie od dzisiaj wiadomo, że nabiał jest produktem nieocenionym w naszej diecie, ale pamiętajmy o tym, aby jadać go raczej z umiarem. Jednak warto stawiać na artykuły spożywcze – nabiał ze sprawdzonych źródeł.

W Polsce istnieje masa ekologicznych gospodarstwa, na których produkuje się nabiał bez syntetycznych środków smakowych, zapachowych, środków konserwujących oraz także barwników. Odpowiedzmy sobie na pytanie – dlaczego warto jeść regularnie nabiał?

Co jest nabiałem?

Artykuły spożywcze – nabiał to wszelkie produkty, które są mlecznego pochodzenia. Możemy tutaj wymienić twarogi, sery, kefiry, jogurty, maślanki, śmietany czy też jajka. Mleczne produkty są źródłem bardzo cennego białka, ale nie tylko. Okazuje się, że artykuły spożywcze – nabiał to także wiele witamin. Warto wymienić witaminę B2, B12 oraz witaminę D. Poza tym w nabiale znajdziemy sole mineralne pod postacią wapnia, jodu, chloru, magnezu, siarki czy też fosforu.

Szczególnie ważny jest wapń, który jak wiemy jest niezbędny do funkcjonowania prawidłowego naszego układu kostnego. Jak łatwo się domyślić najwięcej artykułów spożywczych – nabiału powinni znaleźć się w codziennym jadłospisie dzieci oraz także w jadłospisie osób w wieku podeszłym po pięćdziesiątym roku życia. U starszych osób kości narażone są na znacznie większą łamliwość. Bardzo ciekawe jest to, że mleczne produkty zawierają bardzo niską zawartość tłuszczów. Informacja ta okaże się cenna dla osób, które dbają o linię.

Zobacz również:

Nabiał także dla osób z nietolerancją laktozy

Każdy powinien być świadomy, że produkty mleczne, a szczególnie takie produkty jak kefiry, jogurty naturalne czy też maślanki są źródłem żywych kultur probiotycznych bakterii. One właśnie są niezbędne do odpowiedniej i prawidłowej perystaltyki naszych jelit. Funkcjonują sprawnie flora jelitowa odpowiada tak naprawdę za odporność całego naszego organizmu. Im nasz indywidualny układ immunologiczny jest znacznie silniejszy, tym się rzadziej przeziębiamy.

Musimy się w dzisiejszych czasach zmagać z tak zwaną nietolerancją laktozy. Dokładnie chodzi o cukier zawarty w mleku. To on właśnie jest powszechną pokarmową alergią. Po czym ją rozpoznamy? Nietolerancja laktozy objawia się głównie problemami gastrycznymi, wzdęciami oraz także zatrzymywaniem się w naszym organizmie wody.

O samej alergii na laktozę mówić możemy wówczas, gdy nasz organizm nie produkuje już wystarczającej ilości enzymu, który trawi laktozę. Dla osób, które się borykają z nietolerancją laktozy producenci proponują dla takich osób artykuły spożywcze – nabiał bez laktozy.

Polecane:

Na której pozycji w piramidzie żywieniowej znajduje się nabiał?

Pierwsza piramida żywieniowa została stworzona przez Amerykanów w roku 1916. WHO, a więc Światowa Organizacja Zdrowia raz na kilka lat uaktualnia zalecenia żywieniowe. W naszym kraju zasady zdrowego żywienia zostają opracowywane przez taką instytucję jak Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Piramida w sposób niezmiernie przystępny przedstawia nam proporcje produktów spożywczych, które są niezbędne w diecie codziennej. Im sama grupa produktów zajmuje wyższe piętro, tym powinna być mniejsza częstość oraz także ilość spożywania.

W piramidzie, która jest najnowsza nabiał wskoczył na trzecią pozycję. Wcześniej plasował się na miejscu czwartym. Musimy sobie powiedzieć jasno i wyraźnie, że spożywanie nabiału jest niezbędne. Jednocześnie zaznaczmy, że należy nabiał spożywać raczej w ilości ograniczonej. Lekarze oraz dietetycy zalecają nam picie dwóch maksymalnie szklanek kefiru, mleka lub też jogurtu naturalnego dziennie.

Zwracaj uwagę na skład

Pamiętajmy o tym, że niesamowicie ważny jest skład poszczególnych produktów. Musimy zdawać sobie sprawę, że mleko mleku nie jest równe. Jogurt naturalny firmy x także znacznie się różni od tego z firmy y. Pamiętajmy, że kompletnie nie ma znacznie wygląd opakowania czy też cena danego produktu. Wielu osobom mogłoby się wydawać, że droższa maślanka będzie lepsza jakościowo. Nie jest to do końca prawda. Niejednokrotnie tańszy produkt jest bardziej wartościowy. Dlatego właśnie tak ważny jest skład produktu.

Na zakupy powinniśmy poświęcić nieco czasu. Szybkie zakupy okażą się naprawdę niezbyt dobrym pomysłem. Przeczytanie każdej etykiety bez dwóch zdań zajmuje sporo czasu. Właśnie dlatego czas jest potrzebny. Po pewnym czasie będziemy mieli już swoje ulubione wartościowe produkty. Będziemy mogli już na nie postawić w ciemno. Bardzo nas to cieszy.

Na pewno początki są najtrudniejsze. O większości produktów możemy sobie poczytać w sieci, siedząc wygodnie w fotelu i popijając kawkę. Dzięki temu nie będziemy musieli tak długo sterczeć w dużych sklepach, w których bardzo trudno cokolwiek znaleźć. Warto zapoznać się ze wszelkimi opiniami specjalistów oraz ekspertów w dziedzinie żywienia. Korzystajmy z ich porad, a na pewno zrobimy nieco dobrego dla siebie. Pamiętaj – jedz nabiał i wybieraj wartościowe produkty.

angielski niemiecki francuski hiszpański